Diensten

Aandacht ontwikkel je vooral door consistent te oefenen met juist inzicht in de techniek. Voordat je daar (als organisatie of als individu) aan begint gaat daar vaak het een en ander aan vooraf:

De eerste stap is bewustwording dat aandacht iets is dat je kunt ontwikkelen en enthousiasme en nieuwsgierigheid om dat te proberen:

Masterclass Mindfulness

In deze sessie (30-120 minuten, alle groepsgroottes) ontdek je wat mindfulness is, hoe je het ontwikkelt en wat het oplevert op basis van concrete toepassingen op de werkvloer en de meest recente wetenschappelijke inzichten.

Uitkomst: enthousiasme om aan de slag te gaan met mindfulness. Mensen die na afloop gaan experimenteren met mindfulness aan de hand van een 10-dagen challenge.

De tweede stap is een stevige basis creëeren zodat je een stevig begrip hebt van jouw vaardigheid in mindfulness, hoe je dit zelfstandig kunt ontwikkelen en wat het je op langere termijn kan opleveren – als persoon en als professional.

Mindfulness Trainingen

De meest wetenschappelijk gevalideerde methode om mindfulness te ontwikkelen en daarvan de vruchten te plukken is de MBSR-methode (Mindfulness Based Stress Reduction). Deze van origine klinische training, is inmiddels aangepast voor de werkvloer en een meer ontwikkelingsgerichte aanpak. Twee varianten die ik aanbied zijn Mindful Werken en Mindfulness Based Strength Practice.

Mindful Werken: in deze 8-weekse training ontwikkel je samen met je team of andere professionals mindfulness en de toepassing daarvan op werk. Je komt acht keer bijeen om samen te oefenen, te verdiepen en inzichten toe te passen. Tussendoor ga je aan de slag met oefeningen om zelfstandig jouw mindfulness ‘spier’ te trainen.

Mindfulness Based Strength Practice (MBSP): in deze 8-weekse training combineer je het ontwikkelen van aandacht met het ontdekken en laten groeien van je sterke kanten aan de hand van het wetenschappelijk gevalideerde VIA Character Strengths Model.

De derde stap, en alle opvolgende stappen, is om in eerste plaats te genieten van de vruchten van je beoefening dusver, en van daaruit, indien je de aantrekking voelt, verder te groeien door consistente beoefening en verdieping.

Verdiepende trajecten

Er zijn meerdere mogelijkheden om mindfulness verder door te ontwikkelen. Ik noem het dan vaak ‘Progressieve Mindfulness’. Op termijn zal ik een traject mindfulness voor gevorderden en 1-op-1 coaching aanbieden. Voor nu biedt ik één verdiepende training aan, de compassietraining:

Mindfulness Based Compassionate Living (MBCL): mindfulness wordt ook wel eens verwoord als de twee vleugels van mindfulness: aandacht en compassie. Die vleugel van compassie is iets wat bij velen (en bij mij zeker toen ik begon met mediteren) onderontwikkeld is. Wat resulteert in ‘strenge’ meditaties en in het algemeen een strenge striemende interne stem. Dit is niet behulpzaam in meditatie en ook niet in het leven in het algemeen. De MBCL-training helpt deze vleugel ook ontwikkelen en ook dit heeft veel (wetenschappelijk aangetoonde) positieve effecten – voor jou als persoon en als professional (met name leiderschapskwaliteiten).

Ervaringen

“Bart is in Nederland één van de experts op het gebied van Mindfulness. Dit heeft geresulteerd in een interessant webinar waar onze klanten zeker mee aan de slag kunnen.” – Hans Schuurmans, CEO SkillsTown, de grootste online opleider van Nederland.

De mindfulness training van ProMindful heb ik als erg waardevol ervaren. De verschillende meditatie technieken brachten mij verschillende inzichten. Ik merkte echt verschil tijdens en na de 8 weken, hoe ik meer in het moment leefde en minder negatieve gedachtepatronen ervaarde. Kleine dingen in het dagelijks leven brengen me nu een heel bewust geluk.
Ik had al ervaring met mediteren voordat ik het programma startte en de reden voor mij om mee te doen was om een andere invalshoek te ervaren en een groep mensen te hebben om ervaringen mee te delen.
Bart is een fijne trainer. Hij heeft een prettige stem, wat enorm helpt aangezien we veel begeleide meditaties deden. Hij stelt de juiste vragen om je te laten ervaren hoe het is om niet te oordelen, om vriendelijk richting jezelf te zijn en het hier en nu te accepteren. – Manon, management consultant, deelnemer 8-weekse mindfulnesstraining

Waardevolle mindfulness training. Bart heeft oog voor de deelnemers en begeleid de trainingen op een warme en professionele manier. – Pascal, personal trainer, deelnemer 8-weekse Mindfulnesstraining

”Bart Hansma legt eerst goed uit wat mindfulness is. Vervolgens zegt hij welke voordelen het heeft; op korte en op lange termijn. Het 3e deel beantwoordt de vraag “hoe”. Door samen te oefenen. (En thuis) Mindfulness is voor 70% aandacht geven aan externe factoren. (Zoals je mobiel.) Maar voor 30% oefening. (Zoals meditatie)” – Lex, ondernemer, deelnemer Masterclass Mindfulness

”Bart legt op een fijne manier uit wat mindfulness is zonder dat het zweverig wordt. Ook gaf hij goeie tips en trucs hoe je goed kan mediteren. Deze trucs waren voor mij echt een eye-opener.” – Jelena, verpleegster, deelnemer Masterclass Mindfulness